BAŞAKŞEHİR ENGELLİ REHABİLİTASYON MERKEZİ / ÖNERİ PROJESİ

BAŞAKŞEHİR ENGELLİ REHABİLİTASYON MERKEZİ / ÖNERİ PROJESİ

Proje Bilgileri

MİMARİ TASARIM PROJESİ
STATİK, ELEKTRİK, MEKANİK PROJE
PROJE YERİ / TARİHİ: İSTANBUL / 2015 – 2016
TOPLAM İNŞAAT ALANI: 10.240 m²
 
İŞVEREN: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ /BİMTAŞ
MİMARİ EKİP: NİLÜFER ÇİÇEK, TUĞÇE DARCAN, MERT CİVAN, A. CANSIN ÖZER

BAŞAKŞEHİR ENGELLİ REHABİLİTASYON MERKEZİ / ÖNERİ PROJESİ

Başakşehir’de 6.675 m²’lik sağlık tesis alanı üzerinde projelendirilen merkezin temel hedefi orta ve ileri derecede zihinsel ve/veya bedensel engelli bireyler için özel eğitim, günlük bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sağlamaktır. Böylelikle engelli bireylerin bilişsel kapasitelerinin arttırılması, günlük yaşam aktivitelerine adaptasyonlarının iyileştirilmesi ve sosyal gelişim göstermeleri beklenmektedir. Merkezde engellilere sunulan bakım ve eğitim olanakları sayesinde engelli bireylerin ailelerinin de kendilerine vakit ayırabilmeleri, gerekli durumlarda da danışmanlık hizmeti alabilmeleri amaçlanmaktadır.
Farklı kullanım senaryoları doğrultusunda ilişkilendirilen fonksiyonlar, taban alanları farklılık gösteren dört katta çözümlenmiştir. Bodrum katları tek kütle halinde planlanmış olan bina, zemin kotundan itibaren iki ayrık kütle görünümü almaktadır. Merkeze giriş alanının devamı niteliğindeki orta avlu aksıyla bölünen kütle, şehir siluetiyle bütünleşen açık alan manzarasına yönelen yeni cepheler kazanmıştır. Binaya giriş kotunda kurgulanan avlunun entegre olduğu dinlenme alanı düzenlemesiyle, engelli bireylerin erişimine uygun gezinti ve seyir alanları oluşturulmuştur.
Binanın kütlesel kurgusu ve arazideki kot farkının kullanılmasıyla, bodrum katlar dahil pek çok mekanın doğal ışık alabilmesi mümkün olmuştur. Binada ikinci bodrum kata kadar inen çekirdek sistemi sayesinde asansör ve merdivenlerin yanı sıra yangın kaçış rampalarıyla da her kota erişim sağlanmıştır. Avluya bakan kütlelerin birinci katta birbirine bağlanmasıyla bina içi sirkülasyonun devamlılığı sağlanmıştır. Bu iki kütlede bulunan sınıflar, öğretmen ve personel dinlenme alanları ile yönetim birimleri gibi daha sık kullanılan mekanların, şehir manzarasına ve peyzaj alanlarına doğru yönlendirilmesine ayrıca dikkat edilmiştir. Bina giriş kotunun altında çözümlenen birinci bodrum katta fizyoterapi seanslarının uygulanacağı özel donanımlı odalar, hidroterapi hizmetinin verileceği rehabilitasyon havuzu ve ağır engelli bireylerin bedensel kontrollerini arttırmaya yönelik terapi seansları için kullanılan özel tedavi odaları bulunmaktadır. İkinci bodrum kat ise teknik hacim, depo, servis alanları, sığınak ve otopark ihtiyacına cevap vermektedir. Yemekhane, konferans salonu gibi ortak kullanım alanları ise birinci bodrum katta, bir ışıklıkla aydınlanan fuayeden kolaylıkla erişilecek şekilde konumlandırılmıştır. Yeşil bina olarak tasarlanan yapı, erişilebilirlik ve çevreye duyarlılık bakımından bir adım önde olmayı hedeflemiştir.